Обвиниха шефа на Столичната здравна каса

Специализираното звено “Антикорупция” при Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякло като обвиняема Биляна Пенева- Стоянова – Директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК).

Тя е обвинена за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса. Престъпленията са по чл. 143, ал. 1 от НК. За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание “лишаване от свобода” до 6 години.

Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение “Подписка”.

Първият случай, за който е обвинена Биляна Пенева-Стоянова е от 15.05.2016 година, когато като директор на столичната Здравна каса е принудила свой служител да извърши документална измама – да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение. Лично Стоянова е диктувала индикаторите, които служителят е трябвало да попълни в нов протокол за извършена проверка в Университетска МБАЛ “СОФИЯМЕД” ООД.

Вторият случай е от октомври 2016 г. и касае същото престъпление, но вече при проверка на МБАЛ “Сердика” ЕООД. При редовната проверка е служител на СЗОК е установил че в болницата има увеличени хоспитализации на 7 души. Биляна Пенева-Стоянова, като директор на Сталичната здрава каса, е принудила служителят да състави нов протокол със същия номер, в който да е отразено, че в болницата има само 2 случая на надвишени 12 хоспитализации. Съгласно алгоритъма на КП№ 298, НЗОК заплащат само 12 хоспитализации.

Стоянова е изтъкнала обстоятелството, че няма как от лечебното заведение да знаят за превишените хоспитализации, игнорирайки факта, че всеки пациент има досие. Според обвинението Стоянова не е дала възможност на служителя да отрази в протокола от проверката действителното положение в МБАЛ “Сердика” ЕООД.

Третото обвинение касае случай от преди два месеца, 07.06.2017 г., в когато директорът на СЗОК е принудила свой служител вместо реалната проверка в “Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД-филиал Банкя да състави нов протокол, в който да отрази неверни обстоятелства, според които резервационната система е същата като лист на чакащи.
Проверката установява нарушения в условията и реда за оказване на болнична помощ чл. 55, ал.2, т. 2 от ЗЗО и изискванията определени в чл. 278, ал.1, т.1 и т.3 от НРД за МД2017 чл.286, ал. 5 и ал. 6 от НРД за МД 2017 и Наредба за осъществяването на правото на достъп по чл. 22, ал. 1, ал.4, ал.5.

И тук Стоянова злоупотребила с властта си и лично е диктувала съдържанието на новия протокол. Също така, според прокуратурата, тя се е възползвала от неопитността на служителя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.