Обвиниха шеф в МО, че е ощетил бюджета с четвърт милион

Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Венислав Цанов – директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“/ сега „Отбранителна аквизиция“/ в Министерство на отбраната за престъпление по служба, от което са настъпили вредни последици за министерството в размер на 259 773,78 лв. и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, вр. с ал.2, вр. с ал.1 НК.

венислав цановВ качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и възложител на обществена поръчка с предмет “Сключване на рамково споразумение за доставка на облекло за военнослужещи“, Венислав Цанов не изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата, уточняват от прокуратурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най- ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева.

Венислав Цанов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 5 000 лв., вносима в 5 дневен срок от днес.

Разследването по делото продължава.

Преди повече от месец, на 15 март, военният министър Николай Ненчев обяви, че е изпратил в дългосрочен отпуск Венислав Цанов, докато военната прокуратура провери сигналите за скандал с доставка на парашути за Специалните части на армията.

Скандалът датира отпреди 2 години, когато МО сключи рамково споразумение с българо-немската фирма „Параплекс-Брюгеман“ за доставка на парашути.

Междувременно Пентагонът обяви, че дарява на Българската армия 400 супермодерни парашута за 6 млн. долара, което автоматически обезмисли придобиването на немските. Още повече, че след проверка се оказа, че те не отговарят на редица изисквания на Специалните сили, а най-вече -че не се използват в нито една армия от НАТО. Стана ясно, че никой нито е виждал, нито е изпробвал парашутите на „Брюгеман“, които впрочем се шият в пловдивското село Баня и са спечелила търга на МО с почти два пъти по-ниска цена от втория в класирането.

Въпреки това, дни след като договорът с Брюгеман е прекратен, МО сключва договор за доставка на част от предвидените немски парашути. Предполага се, че зад тази акция стои Венислав Цанов. Въпросните парашути бяха изпратени за изпитания в бригадата Специални сили. Оттам съобщиха, че моделите с кръгъл купол са показали редица дефекти.
Името на Венислав Цанов бе замесено и в скандала със зам.-военния министър Орхан Исмаилов, който се обяви против сливането на двете мегадирекции в МО – „Отбранителна аквизиция“ и „Инфраструктура на отбраната“ и подчиняването им на Цанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.