Обвиниха Гриша Ганчев за шеф на престъпна група

На собственика на „Литекс комерс“ Гриша Ганчев са повдигнати три обвинения – като ръководител на организирана престъпна група, а освен това и като подбудител и съучастник, който при условията на продължавано престъпление умишлено склонил Данаил Ганчев (син на Гриша Ганчев), Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на „Литекс Комерс“ АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури съгласно чл. 113 ал. 1 от ЗДДС и затаят истина в подадени пред ТД „ГДО“ НАП София справки-декларации.

Това става ясно от обвинителния акт, който е дълъг 200 страници и засяга дейността на обвиняемите в периода от 1 януари 2012 г. до 15 май 2012 година.

Днес стана ясно, че Специализираната прокуратура е внесла в последния работен ден на миналата година обвинителен акт срещу десетима участници в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни престъпления (избягване установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери) и ръководена от Гриша Ганчев.

В обвинителния акт фигурира и трето обвинение: за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов, който в момента е депутат от ГЕРБ.

На осем лица – Данаил Ганчев, Милко Димитров, Емилия Станоева (изпълнителни директори на „Литекс Комерс), Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на „Литекс Комерс“ АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления.

За участие в организирана престъпна група е повдигнато обвинение и на Тодор Симеонов.

Според обвинението в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров (директори на „Литекс Комерс“ АД) – като извършители, а останалите от групата, сред които и трима бизнесмени – като помагачи.

В хода на разследването част от материалите по делото бяха отделени в ново досъдебно производство, работата по което продължава, посочват от прокуратурата.

Гриша Ганчев беше привлечен като обвиняем по тези обвинения през май 2012 г. При спецакция на 10 май 2012 г. бяха задържани шестима души, на които по-късно бяха повдигнати обвинения.

Адвокат на бизнесмена е Татяна Дончева.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.