Обвинението иска делото “САПАРД” да започне отначало

Прокуратурата иска от Върховния касационен съд прословутото дело САПАРД да бъде върнато в съвсем първоначален етап на ниво досъдебно производство. Това съобщи пред bTV зам.-главният прокурор Галина Тонева.

Преди седмица стана ясно, че прокурор Стойчо Ненков е оттеглил протеста на обвинението пред ВКС срещу оправдателните присъди на основните подсъдими за пране на пари Марио Николов и Людмил Стойков. Прокурорът направи това с аргумента, че липсват каквито и да е доказателства срещу тях двамата.

Това му действие предизвика гнева на шефа на следствието и изпълняващ длъжността главен прокурор Бойко Найденов, който се закани да му заведе дело за възпрепятстване на правосъдието.

Двамата бизнесмени бяха оправдани на втора инстанция от сегашния член на ВСС Калин Калпакчиев, който е представител на реформаторско настроеното малцинство в кадровия орган. Решението на съдията предизвика острата реакция на вътрешния министър, който в типичен стил не спести упреците си към него.

Един от основните аргументи на вътрешния министър за критиките му срещу оправдателната присъда на Калпакчиев бе фактът, че в Германия по аферата „САПАРД” имаше осъдителни присъди, които вече са изтърпени. Калпакчиев обаче посочи в мотивите си, че българската прокуратура сама е „минирала” доказването на престъпленията, като е разделила делото на две. Първото бе за източването на предприсъединителната програма, а второто – за прането на пари.

Именно разделянето на делото е един от аргументите на прокуратурата да поиска възобновяване, и то от досъдебна фаза. Тонева обясни, че обвиненията трябва да бъдат в едно дело. Точно по този начи се води и процесът по аферата в Германия, където двамата подсъдими вече изтърпяха наказанията си.

Другата основна причина прокуратурата да поиска процесът да тръгне отначало е фактът, че съдия Румяна Ченалова, която гледа делото на първа инстанция, преди да облече черната тога, е била адвокат на един от съпроцесниците на Николов и Стойков. При това положение е трябвало да си направи отвод. За този случай преди няколко дни бе сезиран и ВСС.

Третата причина, която Тонева посочи, е оттеглянето на протеста на прокурор Ненков, срещу когото вече е започнало разследване за възпрепятстване на прокуратурата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.