Обвинението иска 8 г. затвор за бившия антимафиот Орлин Тодоров

Държавното обвинение поиска от съда във Велико Търново да постанови присъда от 8 години лишаване от свобода за бившия началник на регионалното звено за борба с организираната престъпност (РЗ БОП) Орлин Тодоров. Пред Великотърновския окръжен съд прокурорът Валентин Вълков заяви, че по време на продължилия 20 месеца процес е доказано по безспорен начин, че Тодоров е извършил тежки умишлени престъпления. Част от тези престъпления бяха само посочени, без да се изнасят доказателствата, защото са събрани със специални разузнавателни средства.

Орлин Тодоров е подсъдим за нерегламентирано изнасяне на информация за оперативни разработки на антимафиотите и за досъдебни производства, като в част от случаите е разгласил държавна тайна. Обвиненията са и за престъпления против правосъдието и злоупотреба със служебно положение.

Пледоарията на ловешкия обвинител Валентин Вълков продължи повече от 2 часа и половина. Прокурорът посочи, че при работата си по обвинението се е сблъскал с фрапиращи нарушения и то на един човек, упълномощен да защитава интересите на хората по отношение на организираните престъпни групи.

По закон Тодоров е трябвало да ръководи борбата с организираната престъпност във Великотърновска област, а реално е използвал поста си за обслужване на частни интереси. По негово време в района, що се отнася до МВР, не е имало държава, а самият той е едно от лицата на корупцията в системата на вътрешното министерство, каза в пледоарията си Вълков, цитиран от БНР.

От юни 2008 година до 17 февруари 2011 година, според Вълков, са констатирани 10 случая, както и два опита за злоупотреби на Орлин Тодоров. Тодоров изнесъл информация по общо шест досъдебни производства и контактувал с лица от криминалния контингент, твърди прокурор Вълков.

В момента делото продължава с пледоариите на адвокатите на подсъдимия.

Както многократно сме писали, именно с Орлин Тодоров са свързани две от наказателните дела, които се водят срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Едното от тях вече приключи на първа инстанция с 4-годишна ефективна присъда за Цветанов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.