Общо 480 000 бюлетини са открити в печатницата на “Мултпринт”

Приключи огледът на бюлетините, открити в печатницата в Костинброд, предаде “Фокус”. На брифинг на тримата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура – Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев стана ясно, че са намерени общо 480 000 бюлетини в печатницата в Костинброд. Бюлетините са били предназначени за всички многомандатни избирателни райони в страната, както и за чужбина. За някои избирателни райони са намерени повече отпечатани бюлетини, например за Благоевград и Кърджали. На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия. 170 хиляди от бюлетините са били нарязани.

Mовече информация ще има след приключване на всички назначени експертизи, заявиха наблюдаващите прокурори.

До две седмици ще бъдат готови експертизите и ще знаем със сигурност колко от намерените в печатницата в Костинброд бюлетини са годни и колко – не, и поради какви причини, каза прокурор Ваня Стефанова.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев посочи, че общо поръчаните от Министерския съвет бюлетини за изборите са 8 млн. и 343 хиляди. Собственикът на печатницата в Костинброд "Мултипринт" – Йордан Бончев е дал показания, каза Василев. Прокурорът обаче отказа да уточни какво е заявил пред разследващите Бончев.

На въпрос дали е могло тези бюлетини да влязат в употреба, прокурор Роман Василев каза: "Има подадени три сигнала, два от които са обединени в един, и един за автомобилите. След като това беше оповестено по медиите, прокуратурата нямаше какво друго да направи и нямаше как да се работи в тази насока".

Наблюдаващите прокурори не пожелаха да се ангажират с повече становища по разследването

Ваня Стефанова обясни, че се събират всички доказателства и факти, за да се установи каква е истината.

"Назначена е компютърно-техническа експертиза на машината, за да се установи колко бюлетини са били изпечатани. Тя още не е готова”, обясни Стефанова. – "Чисто технологичният процес включва нарязване и сгъване. Ненарязаните бюлетини след една кратка обработка биха могли да придобият вида на останалите нарязани", посочи Стефанова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.