Общо 25 години затвор за виновните за катастрофа на АМ „Тракия”

Общо 25 години затвор постанови Бургаския окръжен съд на тримата признати от него за виновни за смъртта на деветимата загинали пътници при автобусната катастрофа на магистрала „Тракия" на 15 юни 2011г., предаде кореспондентът на Дарик

По десет години трябва да изтърпят в затворническо общежитие от открит тип управителят на фирмата „Ентуртранс" Ениз Ченгел и ръководителят на транспортния отдел във фирмата Николай Точев, постанови съдията. 5 години в същия тип място за лишаване от свобода трябва да прекара и шофьорът на катастрофиралия автобус Светослав Димитров.

Нито един от тримата обвиняеми не пожела да коментира размера на наказанието и постановените присъди. Защитата на обвиняемите само обяви, че ще обжалва присъдите в определения за това 15-дневен срок.

На 15 юни 2011 година автобус на фирма "Ертуртранс" катастрофира на АМ "Тракия". При тежкия инцидент загинаха 8 души, а близо два месеца по-късно в болница издъхна и деветата жертва. Повече от 11 души бяха ранени.

На 26 септември тази година прокуратурата поиска общо 40 години затвор за подсъдимите за катастрофата. Според държавното обвинение наказанието на собственика на „Ертуртранс” Ениз Ченгел и неговия технически отговорник Николай Точев трябва да е по 15 години затвор. За шофьора на автобуса-ковчег, Светослав Димитро прокуратурата поиска присъда от 10 години лишаване от свобода.

Междувременно юристи, свързани с делото коментират, че след като съдията по делото Денчо Стоянов отказа нова техническа експертиза и разпит на монтьора Абдул Кадир, на втора инстанция делото най-вероятно ще бъде върнато за ново разглеждане.

 Турският гражданин Абдул Кадир е в родината си от 2011 год. и така и не е разпитван от властите в България. Той обаче е човекът, който реално е отговарял за техническата поддръжка на автобусите и е знаел тяхното състояние.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.