Общинска банка отчита троен ръст на печалбата за 9-месечието

Общинска банка отчете печалба от 3.016 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г. Това е три пъти повече спрямо същия период на миналата година, отчитат от финансовата институция във вторник. През 2011 г. банката приключи на загуба от 11.4 млн. лв. БНБ все още не е публикувала финансовите отчети на трезора за първите 9 месеца на годината. Добрите резултати идват на фона на началото на разговорите за бъдеща продажба на финансовата институция. След лансирането на интерес от френската “Аржил” към Общинска банка, сега се твърди, че се очаква и австрийски трезори да се включат в наддаването. “Ръководството на Общинска банка обеща да изведе институцията на печалба, да я преструктурира и модернизира и вече изпълнява ангажиментите си. Това е доказателство за ефективната работа на мениджърския екип в преодоляването на лошото кредитно наследство и развиването на банката като модерна търговска компания”, коментира финансовите резултати Орлин Алексиев, председател на Комисията по бюджет и финанси в Столичния общински съвет (СОС) и представител на основния акционер в банката – Столичната община.

Финансови резултати

Към 30 септември 2012 г. активите на ОБ са 1.021 милиарда лв. спрямо 940 милиона лв. към 31 декември 2011 г. Кредитният портфейл също е нараснал до 344 млн. лв. спрямо 341 млн. лв. в края на миналата година, отчитат още ръководството на банката. Привлечените средства за първите 9 месеца на годината са 939 млн. лв. спрямо 860 млн. лв. през 2011 г. С това коефициентът на ликвидност на банката се е увеличил до 27.97% спрямо 14.56% девет месеца по-рано, е посочено в официалното съобщение.

Въпроси без отговор

Междувременно ръководството на Общинска банка продължава да се държи, все едно управлява частен трезор и отказва информация на общинските съветници. Това стана ясно по време на провелото се закрито заседание на комисиите по бюджет и финанси в СОС във вторник. Така без отговор остават въпросите какви възнаграждения са изплатени на бивши и настоящи директори с парите на софиянци, кои медии, фирми и спортни прояви спонсорира банката и с колко. Въпросите са зададени преди близо месец от общинския съветник от БСП Георги Кадиев. Той пита какви бяха причините за освобождаване на Петя Димитрова като председател на Надзорния съвет на банката и какво възнаграждение е получила. Вярно ли е, че при напускане на член на управителния съвет, независимо от периода на неговата работа, банката дължи 10 заплати обезщетение и включва ли то и сумите по евентуален втори граждански договор, пита още Кадиев. Банката продължава да крие дали е сключила договори за “реклама чрез заснемане на игрален филм” за 120 000 евро, за “създаване на позитивен медиен образ” с вестник за 120 000 лева, за “публикуване на рекламни карета и журналистически материали” за 48 000 лева, за “разработване, организиране и провеждане на цялостна комуникационна кампания” за 360 000 лева. Общинска банка продължава да мълчи и дали е отпуснала кредит от 12.9 млн лева на “Титан” срещу обезпечение залог на футболния клуб ЦСКА и други активи (боклукчийски коли, кофи за смет и самосвали), както и за “специалната подкрепа” за мотокроса в Севлиево. Без отговор остават и въпросите колко и кои са новоназначените служители без опит в банковата сфера от 11 ноември 2011 г., когато общината си върна контрола от бизнесмена Христо Ковачки. “На практика ръководството на банката заяви: Нямате право да ни питате, защото банката ни е бащиния. Тя обаче не е частен трезор, а обществен и управлението й е важно за всички столичани”, коментира Кадиев пред Mediapool.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.