Общината предписва да се възстановят “Царските конюшни”

След пожара на покривната конструкция на сградите “Царските конюшни”, днес главният архитект Здравко Здравков заяви, че ще предпише на собствениците сградата да се възстанови . Пожарът стана в малките часове на 29 юли. Царските конюшни са от времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия. Собственост в сградите имат и Министерството на външните работи. “Царските конюшни” бяха продадени преди години за сумата от 658 870 лв., или 90 лв. на квадратен метър на бизнесмена Янко Иванов от бившия областен управител Веселин Пенев. А Столична община стартира през февруари процедура по обявяването им за паметник на културата, която още не е финализирана от министерството на културата.  “Сградата не може да стане каквото и да е друго”. Тази позиция защити министърът на културата Боил Банов в ефира на Нова по повод пожара на бившите “Царски конюшни”. Горенето не провокира промяна в режима – горене, наводнение, земетресение не променят режима на охрана, категоричен е Банов. Той смята, че каквото и да се случи на сградата тя се възстановява във вида в каквото е била. По думите му сградата е защитена по два начина. Още от 2014 г. с устройствения план се защитава статута й.

Банов обясни икакви са пречките пред това сградата да бъде превърната в паметник на културата. По закон не трябва да се водят дела за собственост, за да се упражни това право, посочи министърът на културата. Забавянето е защото се водят дела. Ако искаме да го правим паметник, трябва да се справим процедурно, обясни Банов.

Главният архитект на столицата – Здравко Здравков обясни , че към специфичните правила и норми за сградата на “Царските конюшни” е описано, че може само да се реставрира и не може да се надстроява.

По думите му ще бъдат предприети конкретни мерки за възстановяване на сградата в автентичен вид. Едната сграда е собственост на Министерство на външните работи, посочи Здравков. За другата сграда собствениците се издирват.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.