Обществена консултация, посветена на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

КОНТЕКСТ   

На 30.12.2015 г. Министерският съвет внесе в Народното събрание проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Същият беше приет на първо четене на 4.02.2016 г.

На 10.02.2016 г. бяха внесени две предложения за изменение и допълнение на приетия на първо четене законопроект с вносители народните представители Иван Станков и Гроздан Караджов и група народни представители. На 11.02.2016 г. е внесено още едно предложение оj народния представител Найден Зеленогорски и група народни представители.

ЦЕЛ НА КОНСУЛТАЦИЯТА:

Да консултира законопоректа на Министерския съвет и предложенията на народни представители. 

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОМЕНИТЕ:

Законопроектът на Министерския съвет е насочен предимно към регламентиране на правомощията на министъра на туризма в процедурите по определяне на концесионери и отдаване под наем на морските плажове. Тази промяна се налага от създаването на новото Министерство на туризма.

Предложенията на Иван Станков са насочени към регламентиране на нов вид морски плажове – плажове за природосъобразен туризъм. Като такива  в приложение към закона се изброяват “Иракли”, “Карадере” и “Корал”. Те не се предоставят на концесия и там не се разполагат плажни принадлежности или атракциони.

Предложенията на Гроздан Караджов и група народни представители са сходни с тези на народния представител Иван Станков. Въвежда се понятието морски плаж за природосъобразен туризъм. Като такива  в приложение към закона се изброяват “Иракли”, “Карадере” и “Корал”. Те не се предоставят на концесия и там не се разполагат плажни принадлежности или атракциони. Целта на промените е съхраняването на последните няколко останали незастроени и незасегнати от безконтролна урбанизация плажове. Предлагат се и принудителни административни мерки за засилване правомощията на контролните органи за справяне с недобросъвестни лица, които преграждат достъпа до плажове или надвишават нормативно определената граница от 50 на сто свободна зона на всеки плаж. Предлаганите мерки целят незабавно прекратяване на констатирани порочни практики.

Предложенията на Найден Зеленогорски и група народни представители са аналогични на тези на Иван Станков и Гроздан Караджов. Създава се нов вид морски плажове – плажове за природосъобразен туризъм. Като такива  в приложение към закона се изброяват “Иракли”, “Карадере” и “Корал”.

ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ, ВИ ПИТАМЕ:

 1. Подкрепяте ли създаването на плажове за природосъобразен туризъм?
 2. Обособяването на подобни плажове ще ограничи ли възможностите за развитие на туризма по Черноморското крайбрежие?
 3. Предложените принудителни мерки достатъчни ли са за да осигурят свободни зони на всеки от плажовете?

Свързани публикации

3 Comments

 1. Прочетох една интересна ставия по този въпрос:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/28/2713707_imame_unikalniia_shans_da_suzdadem_turizum_s_visoka/

  Имаме възможност да развием туризъм с чисти плажове, без заведения и скари. Друг е въпросът за допускането до диво къмпингуване, което оставя доста следи ..

 2. “Имаме уникалния шанс да създадем туризъм с висока добавена стойност”
  В тази статия са го казали много добре: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/28/2713707_imame_unikalniia_shans_da_suzdadem_turizum_s_visoka/
  Можем да създадем чисти плажове, без чадъри и заведения, които да все пак да имат добавена стойност.

 3. Не подкрепям оставянето на подобни неохраняеми плажове. При положение, че сме туристическа държава и при положение, че цените не са кой знае колко високи няма логика да оставяме неохраняеми плажове. После боклуци и общината чисти и струва много по-скъпо. По тези къмпинги си нямате представа колко боклук и лайна после.
  Обособяването на подобни плажове е вредно.
  Трета точка подкрепям. На всеки плащ трябва да има възможност за свободни зони.

Leave a Reply

Your email address will not be published.