Областният на София подаде оставка заради скандална замяна

Областният управител на София подаде оставка заради скандална замяна

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на управителя на област София-град Веселин Пенев, след среща с него вчера вечерта. Преди това Борисов сезира прокуратурата за сделката с имот в центъра на София – т.нар. Царски конюшни, извършена от Пенев. Скандалът гръмна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че имот от над 7 дка и сграда „на 100 метра от парламента“ (всъщност поне 500 м) са продадени за 658 870 лв. на бившия управител на КТБ Янко Иванов.

Пенев заяви тогава, че сделката е напълно законна и че без държавата да дава и една стотинка, се отървава от една язва в центъра на града, която стои години наред.

Пенев е член на партия НДПС, част от Реформаторския блок, което предизвика напрежение в коалицията и натиск от ГЕРБ.

“Целта на държавата е да направи сделката нищожна”, заяви тази сутрин по Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. Това може да стане, ако прокуратурата установи, че тя е незаконна или ако държавните ведомства, собственост на сградите, поискат обявяването й за нищожна.

Многократно предупреждавах колегите от РБ, че ще бъдат превърнати в изкупителна жертва за провала на ГЕРБ в борбата с корупцията.
Атаките на Цветанов в предизборен период са винаги срещу РБ, в случая – съгласувано с БСП (не че се учудвам…). Но как може да стоиш на заколение във властта с партньор, който иска политическото ти унищожение, това не го разбирам – нито вчера, нито днес. Това написа лидерът на ДСБ Радан Кънев в профила си във Фейсбук по повод разобличаването на сделката за Царските конюшни, заради която областният управител на София Веселин Пенев, който е предложен от Реформаторския блок, беше принуден да подаде оставка.

За сделката се разбра в четвъртък, когато БСП обяви на специална пресконференция, че преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев е продал имота на пъпа на София на бившия управител на КТБ Янко Иванов за смешната сума от 658 000 лева.

Кънев изразява надежда, че ще дойде ден, в който обществото ще има доверие в институциите си, особено прокуратурата.
”Защото само силна независима прокуратура може да прецени както действията на Веско Пенев, така и бездействието на двама министри и вицепремиер от ГЕРБ, които се оказаха отдавна официално уведомени за сделката”, посочва Кънев.

”И само силна и независима прокуратура може да провери шокиращите фактически твърдения в интервюто на Цветан Василев. Защото ние хич не сме длъжни да вярваме на една от главите на октопода. Но нямаме право и да си правим оглушки. Нужна е проверка на фактите”, казва Кънев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.