Обама: Самолетът е свален с ракета от район, контролиран от сепаратистите

Падналият малайзийски пътнически самолет е свален с ракета, изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район на Украйна. Това заяви на брифинг президентът на САЩ Барак Обама. По думите му, за момента не са ясни намеренията на хората, които са изстреляли ракетата.
Радарна система на САЩ е засякла ракета земя – въздух, която е проследила Боинга минути преди той да се разбие. От февруари сателитите на САЩ са насочени към границата между Украйна и Русия именно заради конфликта в региона, припомня Нова ТВ. Един от тези сателити вчера е засякъл изстрелването на ракета, а друг сателит е регистрирал две температурни експлозии – едната, когато самата ракета е била изстреляна и втората, когато се е сблъскала със самолета, при разбиването на който загинаха 298 души – пътници и екипаж. Сред загиналите има и един американец, съобщи Барак Обама.
Президентът на САЩ подчерта, че проруските бунтовници в Източна Украйна са тежко въоръжени и обучени благодарение на Русия. Обама призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна с цел достоверно разследване на вчерашната катастрофа и призова руския президент Владимир Путин да “поеме по пътя, който да доведе до мир в Украйна”.
Барак Обама припомни, че проруските бунтовници вече са поразявали украински самолет и допълни, че очаква изясняването на пълната картина.
“Мисля, че е важно да признаем, че това възмутително събитие показа, че е време мирът и сигурността в Украйна да бъдат възстановени”, заяви Обама. “Сега, струва ми се, е печален, уместен момент всички ние да отстъпим и да погледнем какво се случи. Насилието и конфликтите неизбежно водят до непредвидими последствия”, допълни американският президент.
Президентът на САЩ все пак не обвини директно Москва за разбиването на малайзийския самолет, отбелязва ДПА. Обама обеща Съединените щати да продължат да работят за деескалиране на ситуацията в Украйна и да подкрепят украинското правителство и народ.
В петък президентът на Русия Владимир Путин коментира катастрофата на самолета, като подчерта, че отговорността за безопасността на полетите е на страната, в чието въздушно пространство се извършват те. Освен това руското Министерство на отбраната съобщи за прихванати данни от работата на украински радиолокацинни станции непосредствено преди инцидента и посочи, че падналият самолет е бил в обсега на няколко украински зенитно-ракетни комплекса с голям и среден обсег, уточнявайки дори селищата, краи които са дислоцирани тези комплекси.
Украинските власти, вкл. и президентът Петро Порошенко поддържат тезата, че самолетът е свален от ракета, изстреляна от проруските сепаратисти. Местни медии публикуваха прихванати от украинските служби за сигурност разговори между лидери на сепаратистите, които информират офицер от руското разузнаване, че са свалили самолет, като в началото говорят за украински Ан-26, а после – вече от мястото на трагедията – установяват, че са поразили пътнически самолет.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.