Обама: Русия трябва да плати за намесата си в Украйна

САЩ и ЕС са единодушни в общата си позиция, че Русия трябва да понесе последствията от военната си намеса в Украйна. Това заяви днес в Амстердам президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от световните агенции. Франс прес цитира думите на Обама, че Европа и САЩ са обединени в подкрепата си към украинското правителство и украинците, обединени сме, за да накараме Русия да плати цената за действията си до момента. Изявлението на президента Обама е направено на брифинг след срещата му с холандския премиер Марк Рюте.
Междувременно румънският президент Траян Бъсеску призова НАТО да преразпредели военните си ресурси заради руските военни операции през последните месеци, предаде Фокус, като цитира Reuters. Агенцията допълва, че
Румъния е сред най-силните привърженици на идеята за налагане на санкции срещу Москва, след като Русия анексира украинската автономна република Крим. Букурещ е особено бдителен заради опасенията, че нейната съседка Молдова може да стане следващата цел на Москва.
„Ще се възползвам от факта, че много световни лидери са се събрали тук и в рамките на срещата ще ги информирам за ситуацията в региона, за нуждата от преразпределяне на военните ресурси на НАТО в отговор на военните действия на Русия през последните месеци”, каза Бъсеску пред репортери, след като пристигна в Хага, където ще вземе участие във форума за ядрената сигурност.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.