Обама настоява ЕС да не отменя санкциите срещу Русия

Президентът на САЩ Барак Обама коментира, че Европа трябва да остави в сила действащите санкции срещу Русия, докато Москва не изпълни условията от Минските споразумения, насочени към прекратяване на военните действия в Украйна.

“Ние трябва да запазим санкциите в сегашния им вид докато не видим, че те (Русия) са предприели мерките, които са длъжни да вземат в съответствие със споразуменията”. Това е заявил Обама в петък на съвместната си пресконференция в Белия дом с премиера на Италия Матео Ренци.

Информационните агенции съобщават, че Обама и Ренци са обменили мнения по редица въпроси като Украйна, Либия, “Ислямска държава”, бъдещото търговско споразумение между САЩ и Европа, климатичните промени и енергийната сигурност.

Междувременно на пресконференция в Държавния департамент Мари Харф заяви, че в Източна Украйна има “огромен брой” руски военнослужещи.

“Ние знаем, че руските военнослужещи продължават да действат в Източна Украйна”, изтъкна Харф, според която това е факт, който доказва, че Русия не изпълнява Минските споразумения. Представителката на Държавния департамент допълни, че Русия е изпратила тежки оръжия в Източна Украйна в нарушение на Минските споразумения, вкл. части за управление и контрол, за да координират военните операции.

“Те провеждат стрелкова и артилерийска подготовка на сепаратистите, разположили са съвременни системи “земя-въздух” в нарушение на споразуменията”, посочи Мари Харф, цитирана от VOA.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.