Обама настоя пред Меркел и Оланд за нови санкции срещу Русия

Президентът на САЩ Барак Обама обсъди в отделни телефонни разговори вчера с германския канцлер Ангела Меркел и отделно с френския президент Франсоа Оланд налагането на нови санкции на Русия, предадоха световните агенции.

От пресслужбата на Белия дом информираха, че и тримата лидери са приветствали обявеното от новия президент на Украйна Петро Порошенко едностранно примирие в конфликта с проруските сепаратисти. Според информацията, Обама, Меркел и Оланд са се обединили в позицията си, че Русия трябва да изтегли войските си от границата с Украйна и да работи за убеждаването на сепаратистите да се разоръжат.

Министерството на финансите на Съединените американски щати вече обяви имената на седем украинци – лидери на сепаратистите, спрямо които са въведени санкции.

Лицата, срещу които са насочени новите мерки, са взели активно участие в сепаратисткото движение в Източна Украйна. Сред имената са Вячеслав Пономарьов, самопровъзгласил се кмет на Славянск, и Валери Кауров така нареченият “президент на Нова Русия”.

Вчера, часове след обявяването на мирния план на президента на Украйна Петро Порошенко и на едностранно примирие до 27 юни върховният комисар на ЕС по външната политика Катрин Аштън обяви, че Брюксел приветства предложенията на Порошенко и апелира Русия да използва цялото си влияние за реализирането на мирния план и “да заяви публично подкрепа за него”.

От Москва дадоха ясен знак, че не одобряват плана и нямат намерение да го подкрепят, тъй като приличал на ултиматум.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.