Обама наложи санкции на висши политици от Русия и Украйна

Президенттът на САЩ Барак Обама подписа указ за въвеждането на санкции спрямо граждани на Русия и Украйна, виновни за нахлуването в Крим, предаде украинската редакция на „Гласът на Америка”.
Санкциите на САЩ се отнасят до депутатите от Държавната дума на Русия Елена Мизулина и Леонид Слуцкий, члена на Съвета на Федерацията Андрей Клишас, председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко, вице-премиера на Русия Дмитрий Рогозин, советниците на президента на Русия Владислав Сурков и Сергей Глазев, бившият президент на Украйна Виктор Янукович, председателят на Министерския съвет на Автономна република Крим Сергей Аксенов, председателят на парламента на Крим Владимир Константинов и известния украински политик Виктор Медведчук.
Високопоставен чиновник от Белия дом заяви, че по отношение на президента на Русия Владимир Путин не са приложени санкции, тъй като е „крайно необичайно и даже извънредно», ако подобни санкции са насочени към държавен глава.
В указа на президента на САЩ се изтъква, че той е подписан по силата на извънредната и необичайна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ, предизвикани от ситуацията в Украйна”.
Санкциите предвиждат замразяване на авоарите на упоменатите лица, а също така забраняват на граждани на САЩ и американски компании им оказват материална или технологична помощ.
По време на изявлението си за ситуацията в Украйна президентът на САЩ Барак Обама днес заяви, че международната общност ще продължи да бъде единна в съпротивата срещу посегателството върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна, предаде AFP.
„Продължаването на руската военна намеса в Украйна единствено ще влоши дипломатическата изолация на Русия, а нейната икономика ще пострада още повече”, предупреди Обама ден след положителния вот за влизането на украинската република в състава на Русия.
Според Обама кризата може да се разреши чрез връщането на руските сили в базите им в Крим, оказване на подкрепа към наблюдателите в Украйна и установяване на диалог между Москва и Киев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.