Обама и Путин са обсъдили по телефона ситуацията в Украйна

На 30 минутна среща Путин и Обама обсъдиха ситуацията в Сирия и в Украйна

Президентите Барак Обама и Владимир Путин са обсъдили ситуацията в Украйна след подписването на споразумението между Владимир Янукович и протестиращите, както и други актуални международни и двустранни въпроси, съобщиха световните агенции. Телефонният разговор между държавните глави на САЩ и Русия се е е състоял по инициатива на американците. Владимир Путин е подчертал необходимостта от приемане на спешни мерки за стабилизирането на ситуацията в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Президентът на САЩ Барак Обамa нарече „конструктивен” разговора си с руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес. Обама е настоявал за бързо прилагане на уговорката, която трябва да постави край на смъртоносното насилие срещу протестиращите в Украйна. Той нарече договорката между правителството и опозиционните лидери в Киев „много, много крехка”, но отвърна с „Не” на въпроса, дали това е началото на нова Студена война. Според Би Би Си президентите на Русия и САЩ са се съгласили, че споразумението между управляващите и опозицията в Украйна трябва да бъде изпълнено незабавно.

По-рано стана известно, че САЩ са предявили политически условия пред Украйна, които страната трябва да изпълни, за да може да започне преговори с Международния валутен фонд, предаде РИА Новости. Условията включват реформа в конституцията и създаване на коалиционно правителство.

„Единственият правилен път за украинската икономика минава през МВФ. Ние се надяваме, че когато бъде съставено правителство на националното единство, ще има хора, които ще бъдат упълномощени и готови светкавично да установят контакт с фонда”, е казал високопоставен представител на САЩ, който е пожелал да остане анонимен.

Хиляди протестиращи са останали на централния площад в Киев, независимо от постигнатата вчера договореност за край на политическата криза в Украйна, която отне живота на десетки, съобщават украинските и световните агенции.

Междувременно лидерът на парламентарната фракция „Удар” Виталий Кличко е нарекъл „голяма грешка” позицията на „десните” опозиционери, които са изявили готовност за въоръжено противопоставяне, за да постигнат своите цели – оставката на президента на Украйна Виктор Янукович и ареста на ръководителите на силовите структури в страната, предаде Интерфакс. В същото време лидерът на „Удар” е заявил, че според него президентът няма да подаде оставка доброволно.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.