Обама: Епидемията от ебола в Африка излиза от контрол

“В Западна Африка сега има епидемия от ебола, каквато не сме виждали по-рано. Тя застрашава международната сигурност и излиза от контрол, става все по-лошо”. По думите на президента на САЩ Барак Обама “това е суровата истина”. Обама направи тази тревожна констатация след среща с водещи представители на американските здравни власти в Центъра за контрол и превенция на заразните болести в Атланта.

В изявлението си, цитирано от световните агенции, президентът Обама призова международната общност да действа по-бързо и да направи повече за ограничаване на разпространението на смъртоносната болест. Стопанинът на Белия дом обяви новите мерки на САЩ срещу епидемията и повторно изтъкна, че тя застрашава глобалната сигурност, въпреки че вероятността да достигне до САЩ е “крайно ниска”.
Президентът Обама обяви, че САЩ ке изпратят 3000 военни в Западна Африка, вкл. лекари и санитари, които ще лекуват и провеждат обучения. Сред военните ще има инженери, които да подпомагат строителството на клиники и експерти по логистика, които да помагат за транспорта на пациентите. Голяма част от тях ще бъдат настанени във временна база в Сенегал, а други – в Либерия. Те ще построят заедно с местните власти 17 клиники с по 100 легла за пациенти, заразени с ебола, в Либерия, Гвинея и Сиера Леоне.

Преди месец и СЗО обяви за глобална заплаха епидемията от хеморагичната треска в Западна Африка, причинявана от вируса ебола. Освен това бе установено, че вирусът мутира доста бързо и има опасения, че може да се стигне до мутация, която да се пренася по въздушен път. До момента заразяването става само чрез телесни течности.
Засега част от болните, най-вече сред медицинския персонал, се лекуват с експериментални ваксини, разработени в САЩ и Канада, чието използване СЗО разреши, въпреки че не са минали пълни клинични изпитания. Неотдавна министърът на здравеопазването на Русия обяви, че страната разполата с лекарство срещу болестта, което е преминало всички необходими изпитания и е готово за производство и употреба.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.