НЗОК търси коли с обществена поръчка, която изглежда нагласена

Въпреки преразходът от 124 млн. лева за 4 месеца НЗОК е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила от шест вида – луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус. Изискванията, поставени в поръчката, обаче са такива, че превръщат търга в състезание със само един кон, съобщи bTv.

Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт – изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители – три френски марки и две германски.

Четири от потенциалните петима участници обаче не могат да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие. Като например минимално разстояние между осите на колите, обем на двигателя в тесни параметри, изискване за мощност и разход на гориво.

Така остава само един производител, който на който всички многобройни изисквания в обществената поръчка са му като по мярка. Или като преписани от неговите каталози…

Крайният срок за подаване на офертите е 29 юни. На този етап от касата не коментират.

Обществена поръчка, написана по такъв начин, имаше преди години и за доставката на нови автомобили за Народното събрание.

„Казусът е симптоматичен за това как обществените пари се изразходват, това се прави по същия начин с бюджета на болниците”, заяви бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

По думите му или някой в касата е фен на дадена марка, или не само Глинка Комитов (шефът на НЗОК-б.р.), но и някой от роднините на направилия обществената поръчка ще кара такъв автомобил.

Констнатинов посочи, че като министър е спрял подобна обществена поръчка за доставката на линейки.

Според бившия председател на етичната комисия към БЛС проф. Милан Миланов, парите в НЗОК са станали „кюп” по времето на министър Гайдарски и това е дало възможност за сериозни злоупотреби.

„Те се учат от батковците си – щом на парламента е разрешено да направи такова нещо, защо да не го направи и здравната каса?”, запита той.

И двамата бяха категорични, че НЗОК се управлява лошо – искат се още пари без да е ясно какво е довело до преразхода, а в същото време контролът е бюрократичен.

Снимка: bTv

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.