НЗОК отказва да приеме дарение от пациентска организация

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отказва да приеме като дарение принтери, купени от Федерация "Български пациентски форум", предаде БНР. Организацията започнала инициативата преди няколко месеца след разговори с предишното ръководство на Здравната каса. Идеята е да се дарят принтери на регионалните здравни каси, за да се улесни обработката на документи на пациентите.

На 1-ви юни беше проведена среща с представители на Националната здравноосигурителна каса и регионалните структури, за да се установи какъв е проблемът със забавянето на протоколите за скъпоструващите лекарства. И тогава беше решено да се осигурят принтери за 28-те регионални здравни каси за улеснение на пациентите, съобщи председателят на пациентската организация Иван Димитров. По думите му, пациенти се оплакали, че се налага да обикалят по градовете, да си принтират сами протоколите, за да могат да ги подадат. Димитров допълни, че от два месеца лично се обажда всяка седмица на секретарката на директорката на НЗОК, за да иска да приемат дарението.

От Здравната каса ве че са отговорили в писмен вид на пациентската организация.

„Тези пари пациентските организации би следвало да употребят, не за да подпомагат органа, който финансира тяхното лечение, а за това да лекуват пациентите, които членуват в тази организация и сигурно имат нужда от тези средства”, обясни пред БНР Багряна Маркова, началник на информационния център на НЗОК. Според нея няма забавяне на протоколите за скъпоструващо лечение. Освен това от НЗОК допълниха, че няма да се отпускат пари за подобряване на условията на труд по места.

Председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров не приема аргументите на Касата. Той заяви, че ще продължи да убеждава НЗОК да приеме като дарение принтерите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.