НЗОК иска да ореже с 18% парите за клинични пътеки, БЛС е против

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предложи цените на клиничните пътеки да се намалят с 18 процента. Българският лекарски съюз, обаче, отхвърли предложението с аргумента, че трябва да се търсят други механизми за дофинансиране на здравната система, съобщи пред БНР председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Той допълни, че ако не бъде предприета тази мярка дефицитът в бюджета на Касата ще надхвърли 200 млн. лева. Лекарският съюз обаче настоява вместо да се предприема орязване на парите за клинични пътеки, НЗОК да започне работа по извеждане на определени дейности и процедури от болничната помощ в доболничната, преразглеждане на някои алгоритми и медицински стандарти.

Българският лекарски съюз (БЛС) категорично не подкрепя намаляването с 18 на сто на цените на клиничните пътеки, обяви и председателят на съюза д-р Венцислав Грозев.

Искам да предупредя, че подобни решения относно анексиране на дейности или факта за намаляване цени на клинични пътеки, няма да бъде взето без решение на събора (висшият колективен ръководен орган на БЛС), изтъкна д-р Грозев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.