Нюланд: Москва планира да анексира Източна Украйна

САЩ няма да признаят резултатите от „референдума” за статута на Донецка област, насрочен за 11 май, предаде Би Би Си.  Припомняме, в областта  беше провъзгласена „Донецка народна република”.  „Категорично отхвърляме тези незаконни действия  целящи по-нататъшно разделяне на Украйна. Това противоречи на украинското законодателство.” – заяви представителката на Държавния департамент Джен Псаки.

Москва планира да анексира Източна Украйна, прилагайки същите методи, както в Крим, заяви във Вашингтон представителката на американския държавен департамент Виктория Нюланд пред сенатската комисия по външна политика. .

„Събитията в Славянск и Одеса се разгръщат по кримския сценарий: първо се организират протести в градовете, които преди 2 месеца изглеждаха   спокойни. После се сплашва местното население и за две седмици се организира фалшив референдум, като насрочения за 11 май в т нар. Донецка и  Луганска народна република.” – коментира Нюланд.

Ръководството на самопровъзгласилата се република в Донецк обяви, че на референдума ще бъде поставен въпросът за отделяне на областта от Украйна.

Украинските власти също не признават референдума и предлагат в деня на предсрочните президентски избори на 25 май да се проведе национално допитване за това дали да има  федерализация на страната.

Вчера обаче Върховнта Рада не успя да събере достатъчно гласове и предложението на премиера Яценюк за референдум не бе прието.

Съгласно украинското законодателство, решения за  промени на границите на страната могат да се вземат само на национален референдум.

Вчера действащият председател на ОССЕ – швейцарският президент и министър на външните работи на Дидие Буркхалтер предложи „пътна карта” за периода до изборите в Украйна, които са насрочени за 25 май.

Предложението предвижда постигане на съгласие по ключови въпроси, което би позволило да се стабилизира ситуацията и да се създадат условия за нормалното провеждане на изборите.  Пътната карта е предложена от Буркхалтер на вчерашното заседание на министрите на външните работи от Съвета на Европа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.