“Ню Йорк таймс”: Обама започва трайно изолиране на Путин

Независимо, че няма лесен изход от кризата с Украйна, президентът на САЩ Барак Обама и неговият екип по въпросите на националната сигурност вече гледат отвъд този конфликт и ще прекарат оставащите две години и половина от мандата в Белия дом в обновена версия на стратегията то студената война за възпиране експанзията на Москва, твърди в.”Ню Йорк таймс”, цитиран от електронното издание „Дневник”.

Фокусът вече е поставен върху изолиране на Русия чрез отрязване на икономическите и политическите й връзки с външния свят, ограничаване на експанзионистичните й амбиции към съседите и де факто превръщането й в държава парий, допълва изданието.

В статията са цитирани съветници на Белия дом, според които Обама е заключил, че дори да се постигне някакво решение за Крим и Източна Украйна, той никога няма да има конструктивни отношения с президента Владимир Путин. В резултат на това американският президент ще се опита да ограничи щетите, които Путин може да нанесе, да съхрани малкото от сътрудничеството, което е останало и да пренебрегва господаря на Кремъл в полза на политика в чужбина в сфери, където може да има някакъв напредък.

“Ню Йорк таймс” смята, че Обама обновява стратегията на САЩ, декларирана през 1947г. в т.нар. дълга телеграма на дипломата Джон Кенан и следвана до разпадането на бившия СССР. Приоритет в нея ще бъде да се поддържа международен консенсус срещу Москва, включващ и Китай – един иначе традиционен поддръжник на руснаците в Съвета за сигурност на ООН.

Що се отнася до непосредствените действия, Белият дом се е вслушал в съветниците, препоръчващи икономически мерки без да се изчаква колебаещата се Европа и без да се слугува на опасенията, че може да пострада все още крехкото икономическо възстановяване от двете страни на Атлантика.

.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.