„Ню Йорк Таймс“: Хамид Карзай е на издръжка на ЦРУ

Пачки американски долари, опаковани в куфарчета, раници и пазарски чанти, вече над десет години любезно се предоставят всеки месец на канцеларията на президента на Афганистан, пише в. "Ню Йорк таймс". В резултат при Хамид Карзай са постъпили десетки милиони долари, посочва изданието, като се позовава на действащи и бивши служители от най-близкото обкръжение на Карзай в Кабул.

Бивш началник на президентската администрация казва за вестника, че наричали доларите "пари призраци".

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че по този начин ЦРУ е купувало благоразположението на афганистанския лидер и на най-близкото му обкръжение, а те от своя страна са имали възможност да се договарят с местните командири. Вестникът пише, че тези средства "подкопават стратегията на Вашингтон за излизане от Афганистан". "Най-големият източник на корупция в Афганистан се намира в САЩ", заявява неназован американски представител, цитиран от вестника.

ЦРУ действа така още от нахлуването на американските войски в Афганистан през 2001 г., отбелязва още "Ню Йорк таймс". По този начин разузнавателното управление си е купило благоразположението на много афганистански командири, включително на настоящия вицепрезидент Касим Фахим, се казва в статията.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.