Няма да има президентско вето върху пенсионните промени

Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Президентът Росен Плевнелиев няма да наложа вето върху приетите късно снощи поправки в пенсионната система, инициирани от ГЕРБ и гласувани от тях и ДПС. Това стана ясно от думите на държавния глава при днешното му участие в предаването “Годината” по Дарик. Президентът Плевнелиев припомни, че управляващите са поели ангажимент в рамките на три месеца – до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент.

“Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си”, подчерта президентът Плевнелиев.
Той припомни, че премиерът Бойко Борисов неведнъж е променял решения в ход, когато е виждал, че или е сбъркал, или е дал път в едностранна посока.

По-рано днес Радан Кънев коментира темата и изрази надежда, че президентът ще наложи вето, като изтъкна, че в противен случай реформаторите ще инициират подписка, за да оспорят спорните поправки в закона пред Конституционния съд.

“Това, което бе гласувано вчера не бе това, което е договорено в програмната декларация на мнозинството, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев предаването „Събуди се” на Нова ТВ. – “Ще се борим до последния момент, през вето, ако трябва и през Конституционния съд, но най-вече през диалог, за да защитим интереса на хората. Трите политически сили от мнозинството, които бяха изолирани вчера имат достатъчно народни представители, за да сезират Конституционния съд без „да си мешаме капите с БСП”, каза още Радан Кънев.

По думите му “под бруталния натиск на финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ направи огромна грешка, но тази грешка е поправима”.

„В конкретната криза нашата задача е една голяма беля, една голяма грешка да не се случи. От политическа гледна точка ние сме в началото на процеса”, каза още Кънев. Той изтъкна, че отделни министри не могат да превръщат дясното управление на България в заложник на прищевки.

„Видях колко доволен беше Делян Пеевски след взимането на вчерашното решение. Много хора от ДПС мечтаят да бъдат в управлението, те се стремят те да бъдат в управлението”, коментира Радан Кънев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.