Няма да има оставки в БСП, Станишев ще казва кой да си ходи

Сергей Станишев можеше да бъде премиер още преди 1 година, но той взе решение да не бъде и не е актуално да се говори с днешна дата дали ще стане министър-председател.  Няма да има колективна оставка на ръководството, нито индивидуални в БСП, инициативата за промените ще бъде на председателя на партията.Това заяви днес зам.- председателят на БСП Димитър Дъбов на пресконференция на “Позитано”, съобщи БГНЕС.

Причините за ниската активност сред избирателите ни са основно три – наличието на още две леви партии, сред които АБВ, отношението към събитията в Украйна и работата на правителството, коментира Дъбов. За трети пореден път не мобилизирахме нашите симпатизанти и членове. Много от нашите избиратели си останаха вкъщи, защото не знаеха за кого да пуснат бюлетината. Отражение имаше и кризата в Украйна, по точно проевропейската позиция, която заехме по конфликта. За това, че хората не виждат в работата на кабинета достатъчно лява политика. Избирателите на левицата не могат да припознаят правителството като свое, независимо, че то е с мандата на КБ, добави Дъбов.

Не приемаме ниската активност на изборите, което е сигнал от избирателите ни, че трябва да променяме нещо в нашата работа, посочи Дъбов. Това не включва смяна на лидера. Неуместно е да се правят аналогии какво българите мислят за управлението на страната, тъй като изборите бяха на членове на ЕП, а не за НС.

Днес социалистите са решили да не провеждат заседание на Националния съвет на партията в събота заради Черешовата задушница. Най-вероятно пленумът ще се събере в началото на другата седмица.

Дъбов говори и за оценката на комисиите и на съветите на НС на БСП във връзка с едногодишната програма на правителството, което работи с мандата на КБ и за анализа на представянето на левицата на евроизборите.

Смятаме, че проектът “Южен поток” трябва да бъде изпълнен на територията на България, най-вече заради диверсификацията, заяви Дъбов. Той трябва да се строи и независимо от призивите и намеренията за санкции България трябва да прояви характер и проектът да бъде завършен успешно, подчерта той. България е изпълнила всички европейски правила, а ако има натиск – той е политически. Но ние сме самостоятелна държава, а и други страни в ЕС са постъпвали така, както им диктуват интересите , отбеляза Дъбов.

Получихме жълт картон от избирателите, заяви депутатът Борислав Гуцанов. Трябва да има промени в ръководството, затова се даде мандат на председателя, припомни той. Очаквайте промени, убеден е депутатът. Анализът на кабинета “Орешарски” ще бъде готов тази седмица и трябва да има яснота кои са първите два-три приоритети за страната. На тази база ще бъдат направени промени в МС, след разговор с коалиционните партньори, коментира Гуцанов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.