Няма да има определение за „опозиция” в Изборния кодекс

Очаквано дълго продължиха дебатите около новия изборен кодекс в четвъртък. Много спорове предизвика темата за това коя партия колко души може да има в ръководствата на избирателните комисии.
В крайна сметка се реши, че в Изборния кодекс няма да има определение за "опозиция". Участието на представители на опозиционните партии в ръководствата ще се гарантира като принципа за разпределяне на членовете на изборните комисии и ще важи и за ръководствата на комисиите.
Към момента при назначаването на членовете на Районните избирателни комисии се "запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции от партии, като се използва методът на най-големия остатък". След решението от четвъртък това ще важи и при назначаването на ръководствата на РИК. В страната има 31 РИК, в чието пъководство трябва да участват 93 души. Ако се приложи този принцип ГЕРБ ще има право на 46 души в ръководствата на РИК, БСП – на 18 души, ДПС – на 13, "Атака" – на 9, Синята коалиция – на 5, а НДСВ – на 2. В сметката не влиза РЗС, защото по смисъла на закона те не са парламентарно представена партия.
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.