Няколко десетки нашенци в списъците от офшорните зони

В пакета банкова информация на собственици на активи в офшорни зони, разкрит в четвъртък от Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ – icij.org), се съдържат няколко десетки български имена, свързани с компании, чрез които се укриват доходи.

Това казва Стефан Кандеа от Румънския център за разследваща журналистика, които боравят с данните за Източна Европа от пакета, пред журналиста на Би Ти Ви Николай Колев.

Стефан Кандеа пояснява, че "целият набор информация се отнася до компании, не до банкови сметки". – Има няколко десетки български имена, но пак казвам, има много компании. Някои (хора) например откриват компании, да речем в Кипър, но като отидете в Кипър, разбирате, че зад тази компания стои, друга, която е регистрирана в Лихтенщайн или на друго място, обяснява Кандеа.

Има цяла верига на заговор и не можем просто да кажем това са всички българи или това са всички румънци, замесени в това, казва още той и допълва, че обемът информация е огромен и ще отнеме седмици, дори месеци, докато бъде обработен напълно, но най-ранните резултати могат да се очакват в близките седмици.

Лидерът на РЗС каза тази сутрин по Нова телевизия, че през последните 20 години са скрити повече от 15-20 милиарда лева в офшорни сметки в Швейцария и чрез тях се появяват крупни инвеститори, припомня "Вести". – "Има достоверна информация, която много скоро ще стане факт в публичното пространство, за сметките на български работодатели, които през годините са укривали доходи и имущество", каза Янев и добави, че в списъка фигурират и български политици, синдикалисти и социолози.

Сега разбираме защо през годините те са искали да се запази статуквото, коментира той, но отказа да съобщи имената им в ефир и каза само, че ще ги обяви в близките дни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.