Няма затворени пътища заради снеговалежа

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа. Около 700 машини обработваха пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Само преди ден бе съобщено, че пътищата в затрупваната от сняг руска столица Москва се почистват от 10 000 машини.

У нас няма непроходими пътища с изключение на проходите „Троянски“, „Златишки“ и „Върбишки“, които традиционно биват затваряни за целия зимен сезон. Има обаче ограничения за тежкотоварните автомобили. До 31 март 2015 г. през прохода Шипка е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминавенето с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан”, а над 10 т през „Твърдишки“ и „Вратник“. „Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Ришки“, „Републиката“, „Предела“, „Печинско“, „Пампорово“, „Рожен“, „Превала“, „Обзорски“, „Айтоски“ и „Котленски“.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на “Пътна полиция”. Блокирането на движението от моторни превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.