НСРТ одобри и втората актуализация на бюджета на Здравната каса

На днешното си заседание участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество одобриха нова, втора за последните три месеца, актуализация на бюджета на Здравната каса.

Предложението за новия ремонт на бюджета на НЗОК бе взето на 27 септември от Надзорния съвет на касата. Буквално същия ден министърът на здравеопазването внесе това предложение в служебното правителство.

Допълнителните 100 млн. лева се разпределят така: 50 милиона за болнична помощ, 25 милиона за лекарства за домашно лечение, 15 милиона лева за онколекарства и 10 милиона лева за медицински изделия. Още при подготвянето на искането председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев обясни, че тези 100 милиона лева няма да бъдат от бъдеща актуализация на бюджета на държавата, а ще се вземат от наличните по други пера средства на Здравната каса, които са по нейна сметка, или остатък от сметки от 2013-а година, които се явяват през 2014-а година.

Днес шефът на Здравната каса д-р Румяна Йотова обясни, че без тези пари следващата година се очертава дори още по-тежка от настоящата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.