НСОРБ: Цялата държава се занимава с КТБ, а за проблемите на общините все няма време

“Имаме възражения по бюджета за следващата година. Най-тревожното за общините е отказът от реформи в областта на местното самоуправление, което за нас е доста изненадващо на фона на последните две години, когато имахме две служебни правителства и редовно правителство с кратък мандат. Надявахме се, че след парламентарните избори средата е много по-стабилна”. Това коментира по БНР заместник-изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Емил Савов. Според него за НСОРБ е притеснително, че цялата държава се занимава с несъстоятелността на една банка, а не е намерено време да се занимае с общините като част от публичния сектор, при положение, че част от тях са в технически фалит, главно поради нерешени проблеми или по усвояването на средства, или като финансова самостоятелност.

“За нас този бюджет е една изтървана година. Догодина предстоят местни избори и силно се надявахме, че това, което е особено належащо, а именно повишаване на финансовата самостоятелност, увеличаване на приходната база и изработването на нов Закон за местни данъци и такси, ще бъде направено така, че от следващия мандат 2016-а година да се работи в една качествена среда”, допълни Савов. Той смята, че бюджет-2015 цели запазване на статуквото.

Савов коментира, че Министерството на финансите все още не е разработило механизъм за разделяне на отговорността по финансовите корекции между държавата и общините, защото това е една снежна топка, която се търкаля от 2007-а година. По думите на зам.-дилектора на НСОРБ, това също е проблем, който държавата замита под килима, а съвсем скоро тази бомба ще гръмне. Вече се очертава и втора нулева година по отношение на достъпа до евросредствата за текущия период 2014-2020 година, прогнозира Савов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.