НСОРБ: Грешката е в системата за обществени поръчки, а не в общините

Когато от 100 проверени общини 87 са с нередности, по-вероятно е да има грешки в самата система на управление, а не навсякъде да става дума за далавери и злоупотреби. Това заяви в предаването “Още нещо” по NEWS7 изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя е категорична, че в общините има капацитет за усвояване на проекти, но трябва да се реформира начинът на управление на средствата при бенефициентите.
Ръководството на НСОРБ настоява за незабавна среща с премиера Пламен Орешарски. По думите на изпълнителния директор Гинка Чавдарова трябва да се намери зряла, добре обмислена и съгласувана позиция на централна и местна власт, за да се решат проблемите с обществените поръчки. Чавдарова изтъкна, че системата за налагане на санкции не работи и не е свързана с начина на работа на общините.
Органът, който през цялото време е бил в течение на процесите – Агенцията за обществените поръчки, в момента налага неразбираем за общините подход. Ето защо сдружението на общините настоява за нова система, приета от НС, за налагане на финансови корекции. Чавдарова изтъкна, че проектите по ОП “Околна среда” трябва да се спасяват веднага и решенията не трябва да се бавят с нито ден. В противен случай съществува опасност 100% финансова корекция поради неизпълнени проекти и България ще трябва да връща милиарди на ЕС, коментира директорката на НСОРБ. Чавдарова припомни, че вече пет години от Сдружението предлагат въвеждането на реални тръжни процедури и типови пакети документи, което така и не е направено.
Както вече многократно бе съобщено, Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ ще разследва нарушенията на обществените поръчки по ОП “Околна среда”. Заради фрапиращите нарушения между 2010 и 2013 г. общините ще бъдат глобени с до 180 млн. лв.

Снимка: ТВ7

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.