НСО: Не е имало пробив в охраната на премиера Борисов

Националната служба охрана опроверга появилата се в редица медии информация, че днес е бил допуснат пробив в сигурността на премиера Бойко Борисов, тъй като по време на бизнес-форум зад гърба на Борисов и останалите лица от деловия президиум се появи мъж, който размахваше монета и отправи послания с патриотична насоченост (според БГНЕС), след което агенти на НСО го изведоха от залата.

Ето и пълният текст на разпространената от НСО информация за случилото се.

На 19 май 2015 г. от 11.00 часа, в зала София на хотел “Маринела” Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България и ежедневниците “24 часа” и “Труд” са организирали бизнес форум “Оперативна програма – Иновации и конкурентоспособност” . Събитието е част от кампанията “Деветте пътя към еврофондовете”, представляваща поредица от национални срещи Правителство-Бизнес. За участие са поканени представители на правителство – министър-председателя, зам.-министър председателя по европейските фондове, министъра на икономиката, представители на бизнеса и медиите.

Поради очакваното присъствие на бизнес-форума на охранявани от НСО лица, службата, със съдействие на домакините, е организирала пропускателен режим. Организаторите не са били предвидили баджове или други опознавателни знаци за поканените гости. Всички лица, влизащи в зала “София”, са проверени за наличие на огнестрелни или хладни оръжия, взривоопасни, радиоактивни, леснозапалими материали и други общоопасни средства. Проверката е извършена с помощта на метал-детекторни рамки и рентгенов апарат”, пишат в съобщението си от НСО.

Министър-председателят, като охранявано лице съгласно чл. 3 на Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана, при влизане в хотел “Маринела” и при придвижването му до и вътре в зала “София” е бил придружаван от екип за лична охрана, който е наблюдавал поведението и реакциите на присъстващите, за да идентифицира и пресече възможни опити за посегателство.

Според професионалните стандарти и критерии, възникналата ситуация с участие на гражданин, допуснат след проверка в залата, не е налагала прилагане на специални способи и техники за незабавното му задържане и извеждане. Служителите от личната охрана на министър-председателя са осъществявали постоянен визуален контрол върху поведението на този гражданин и на всички лица от близкото обкръжение. Системата от мерките за охрана ще бъде още веднъж анализирана и оценена, за пропорционалност и адекватност на установените рискове и заплахи”, завършва съобщението на НСО.

Снимка: БГНЕС

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.