НСИ отчита 0,5% дефлация за юли

През юли за пети пореден месец Националният статистически институт(НСИ) отчита дефлация. За изтеклия месец тя е 0.5 на сто. Спрямо юли миналата година обаче все още налице е инфлация, макар и само половин процент.

Най-много през месеца поевтиняват облеклото и обувките – с 2.5 на сто, следвани от храните и безалкохолните напитки – с 1.6 на сто, жилищното обзавеждане и оборудване – с 1.2 на сто, и здравеопазването – с 0.7 на сто.

Очаквано за разгара на лятото поскъпване се наблюдава при хотелите и ресторантите – с 0.5 на сто спрямо юни, при транспорта – с 0.2 процента, и при алкохола и цигарите – с 0.1 на сто.

Сред храните най-много през месеца са поевтинели доматите – с 26.9 на сто, при морковите намалението е със 7.9 процента, при чесъна – със 7 на сто. Дините и пъпешите са поевтинели с 4 на сто, а брашното – с два процента. В същото време са поскъпнали ябълките – с 6.2 на сто, свинското – с 1.3 процента, бирата и кашкавалът – с 0.4 на сто, сиренето – с 0.2 процента.

Комплексните услуги, свързани с почивки и пътувания, са поскъпнали най-много през юли – с 14.4 на сто, следвани от самолетните билети – със 7.9 на сто. При горивата също се отчита лек ръст – при дизела с половин процент, при А98 – с 0.1 на сто.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.