НСИ: Българите ще намалеят с 2 млн. до 2060 г.

През 2060 г. населението на България ще се свие с приблизително два милиона души.

Това сочат прогнозни данни на Националния статистически институт (НСИ), в които има реалистичен, оптимистичен и песимистичен вариант.

Според първия вариант, след 47 години у нас ще живеят около 5,3 млн. българи при 7,3 млн. от последното преброяване. Тази прогноза се определя като реалистична, най-вече защото е съобразена с нормативните изисквания на ЕС за демографското и социално-икономическо развитие на страните-членки на общността.

Вторият сценарий за демографското развитие на страната, който е в оптимистичен вариант за благоприятни социално-икономически процеси в страната – предвижда у нас през 2060 г. да има 5,7 млн. души.

Песимистичният вариант предвижда след около половин век да се стопим до около 5,1 млн. население или с над 2,2 млн. българи.

Според експертите в НСИ през 2060 г. на 100 българи в работоспособна възраст (14-65 години) ще се падат 84 неработоспособни българи (деца до 14 години и възрастни хора над 65 години). За по-близката 2015 г. прогнозата е, че на 100 работоспособни българи ще се падат по 52-ма души в неработоспособна възраст.

Преди три години прогнозите бяха още по-лоши.

С близо 3 милиона души ще намалее населението в България до 2060 г. според една от трите прогнози на Националния статистически институт, която бе представена на 24 март 2009 година. Тогава се прогнозираше, че след 50 г. населението у нас ще бъде 5 млн., което всъщност почти съвпада с песимистичния вариант на сегашната прогноза.

Прогнозите понякога звучат много страшно, особено когато се допълват една друга.

Преди по-малко от месец една друга прогноза предупреди, че да да живееш в България през 2031 г. ще е по-лошо, отколкото в Египет. Става дума за рейтинга на "Икономист Интелиджънс Юнит" за това къде е най-добре да се родиш през 2013 г., така, че да си на добро място за живеене, когато навършиш пълнолетие през все още далечната 2030 година. В тази класация България бе класирана на 61 място – изпревалена от всички останали балкански страни, включени в рейтинга.

Още по-тревожно звучат прогнозите за демографския състав на населението

В 2050г. започва четвъртата българска държава, съставена основно от цигани, турци и екзотично българско малцинство, алармира през ноември проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. Според прогнози на Центъра, базирани на официалните преброявания на населението досега, през 2050г. циганите у нас ще бъдат 3,5 млн, турците – 1,2 млн, а българите – едва 800 хил. души.

Ситуацията беше сравнена с Армагедон от проф. Петър Иванов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.