НС заседава с 200 налични и 122 регистрирани депутати

В пленарна зала има 200 народни представители. Това показа преброяването чрез квесторите, извършено по настояване на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. При започване на заседанието кворумът беше 122 депутати, регистрирани чрез електронната система. Тогава имаше регистриран само един депутат от ГЕРБ.

В пленарна зала са лидерите на четирите парламентарно представени партии – Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Метан и Волен Сидеров.

Депутатите приеха искане на „Атака” в дневния ред на Народното събрание да се включи обсъждане на искане за недопускане в България на нелегални емигранти от Близкия Изток и Северна Африка. Гласуваха 207 народни представители, от които 105 – „за”, 45 – „против”, 57 – „въздържал се”. От ГЕРБ подкрепиха това предложение.

Павел Шопов от „Атака” предложи да се включи в дневния ред и обсъждане на проекторешение за обявяване на неутралитет в евентуален военен конфликт в Близкия Изток. Президентът не свиква КСНС и чака правителството да си поеме последиците. Това предложение беше отхвърлено от мнозинството в зала. Гласуваха 208 народни представили, от които 102 – „за”, 36 – „против”, 70 – „въздържал се”.

Програмата за тази седмица предвижда парламентът да обсъди освобождаването на Филип Златанов като член и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, както и обсъждането на Доклад за работата на Временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения „Авиоотряд 28” и въздухоплавателни средства на Министерството на отбраната в случаите на ползване не за цели на въоръжените сили за периода август 2009 – март 2013 г.

Предвижда се още първо четене на промените в Закона за обществените поръчки, в Кодекса на труда, в Закона за държавната собственост и в Закона за общинската собственост.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.