НПО предлагат да има регистър на избирателите по настоящ адрес

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

На днешното второ заседание на Изборния борд основната дискутирана тема бяха фантомите в избирателните списъци и начините за изчистване на така нар. мъртви души. А те, според членът на Изборния борд и експерт по избори проф. Михаил Константинов са 1,2 млн. Проф. Михаил Мирчев обърна внимание, че през годините непрекъснато нараства разликата между данните за пълнолетното население, които подават ГРАО като съставители на избирателните списъци и НСИ. И докато през 2005 г. тази разлика е била 300 000 човека, то през 2009 година вече е удвоена на 600 000. През 2009 година разминаването е 900 000 души, а в момента в списъците на ГРАО има 950 000 човека повече, отколкото са отчели преброителите на НСИ.

Директорът на ГРАО Иван Гетов заяви, че знаят за тази разлика, и че тя ще продължи да съществува, но беше категоричен, че няма “мъртви души”. Разликата се получавала, тъй като в преброяване участват само намиращите се на територията на страната, но не и пълнолетните български граждани, пребиваващи зад граница.

Професор Мирчев опонира, че разликата не се обяснява единствено и само с хората, които живеят извън страната. Според него има около 300 000 души, които са “истинските мъртви души” и те не съществуват “нито в страната, нито в чужбина, нито в космоса”.

Представители на НПО и редица изборни експерти предложиха познат и приложим и у нас начин за решаване на проблема – да се създаде регистър на избирателите по настоящ адрес.

Предложения в тази посока направиха също Ваня Нушева от “Прозрачност без граници” и политологът Димитър Димитров. Той изтъкна, че в края на всички
избори се появяват около 100 000 души, които са и в списъка за гласуване у нас, и в списъка за гласуване в чужбина и също предложи въвеждане на регистър на избирателите по настоящ адрес.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.