НПО организира конференция за ефекта от санкциите върху Русия

„Ефектите от санкциите върху Русия и наложените контрасанкции стават все по-осезаеми и ден след ден се усещат в различни браншове“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на откриването на международна конференция на тема „Икономическите санкции на ЕС срещу Русия – влияние върху страните от Югоизточна Европа”, организирана от Гражданско сдружение за обективна и честна информация (О.Ч.И.). Той обясни, че миналата седмица е имал среща с производителите на калий в България – един отрасъл, който е изключително свързан с индустриалния профил на страната. По неговите думи те са пряко засегнати от ограничителните мерки, които се въвеждат по отношение на един традиционен за тях пазар, какъвто е Русия.

„В България сме свидетели на ефектите, които се получават върху туризма. Видя се вече директна реакция на хора, които на улицата показват прогнозируем около 60% спад на туристическия поток“, обясни Миков. Според него освен преките ефекти от наложените санкции и съответните ограничения на икономическите отношения от страна на Руската федерация, има и още един ефект – пренасочване на традиционни икономически отношения към други части на света.

„Следващ въпрос – големият натиск, който се получава от страна на производителите от Стара Европа, след като достъпът до пазара на Русия им е ограничен върху пазарите на страните от Югоизточна Европа. Конкретно това означава – ефектите, които ще се случат в млекопроизводството, след отпадането на млечните квоти тези дни и натискът, който ще дъмпингира пазара на неукрепналите и неконкурентните в тази сфера икономики на Югоизточна Европа“, каза още Миков. Той благодари на гостите, които присъстват и ги помоли да споделят своя опит, за да могат да се обединят усилията и да се постави този въпрос на европейско равнище.

„Идеята на днешната конференция е да седнем и да си поговорим какво правим в този съвременен свят, в който икономиката, за съжаление, я превръщаме в политика, без да се съобразяваме с това какви са резултатите“, каза народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков.

„БСП три пъти предлага на парламента да обсъди ефекта от санкциите, наложени от ЕК и от други органи на ЕС срещу Русия. Три пъти мнозинството го отхвърля без аргументи“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов. Според него Народното събрание на България не обсъжда въпроса и го смята за предварително решен. „Този стил на поведение на един национален парламент характеризира цялата политическа атмосфера в Европа и по-специално в Източна Европа. Националните парламенти, като най-представителни органи, се отказаха от своята роля, приеха подчинена роля по отношение на ЕП и ЕК и провеждат политиките на тези институции без критики“, обясни Жаблянов.

На събитието присъстваха гости от Унгария, Гърция, Италия, Сърбия, Испания, представители на различни бизнес асоциации, както и от сферата на туризма, строителство, машиностроенето, Българската търговско-промишлена палата, „Произведено в България“ и НПО.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.