НПБ намери „врата” в закона и ще участва на евроизборите

От Националистическа партия на България (НПБ) се похвалиха, че са намерили начин да участват в предстоящите на 25 май избори за евродепутати, въпреки липсата на съдебна регистрация. Както вече съобщихме, главният прокурор Сотир Цацаров поиска с писмо до СГС да не бъде давана регистрация на формацията, заради елементи на неонацизъм в програмата и действията на НПБ. Реакцията на главния прокурор дойде, след като на 11 ноември миналата година 120 общественици, журналисти, юристи, правозащитници, преподаватели изпратиха сигнал до Сотир Цацаров, в който посочват, че новоучредената Националистическа партия на България (НПБ) по същество е нацистка и следователно е противоконституционна – теза, с която главният прокурор в крайна сметка се съгласи и защити.

В разпространеното днес съобщение на НПБ се изтъква, че „от първия момент след своето учредяване обаче, Националистическа партия на България стана обект на най-долни клевети и провокации, целящи нейното дискредитиране и в крайна сметка проваляне на нейната регистрация. Арията на клеветата срещу НПБ придоби такива размери и форми, че само няколко седмици по-късно, в Главна прокуратура бяха постъпили над 200 сигнала срещу Партията и нейния лидер Симеон Костадинов. Това даде началото на една абсурдна съдебна сага, която в крайна сметка постигна своя логичен резултат. Производството по регистрацията на Партията, към дата днешна е в ситуация тупик – делото по регистрация е без движение”.

А ето и подробности за „ноу-хауто”, използвано от НПБ, за да участва на изборите на 25 май – като цитат от партийното съобщение.

„Ние обаче, предвиждахме това развитие на нещата и взехме необходимите мерки. Тъй като регистърното дело на Партията в момента е със статус “без движение” и в очакване на бъдещ отказ, което пречи на пряката ни регистрация в ЦИК, Националистическа партия на България ще се яви на бъдещите Евроизбори като Коалиция “Националистически партии на България” (НПБ), с мандатоносители на коалицията – Политическа Партия “Свобода” на Павел Чернев и Политическа Партия “Либертас България”. Коалицията вече е регистрирана в ЦИК, а неин председател и представляващ, според коалиционното споразумение е нашият лидер Симеон Костадинов, който ще бъде и водач на листата”.

Което наистина е впечатляващо – както заради запазването на абревиатурата, така и заради съществуването – все още – на подобни вратички в закона.

На снимката: Учредителят и водач на листата на НПБ Симеон Костадинов

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.