Новото правителство на Гърция положи клетва

Новото ляво правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас положи клетва в сряда, обещавайки, чрез ядрото министри от предишния кабинет, рестартиране на западналата икономика на страната, предаде AFP. В послание към кредиторите, Ципрас запази същия екип, договорил с ЕС последния спасителен план за страната, но новата администрация ще трябва и да се справя и с растящата мигрантска криза.

Новият стар премиер Алексис Ципрас назначи членовете на кабинета си във вторник, само три дни след извънредните парламентарни избори в Гърция, които неговата партия СИРИЗА спечели.

На ключовия пост министър на финансите остава Евклидис Цакалотос, който завърши трудните преговори за сключването на третата помощна програма за Гърция. Негов заместник ще бъде Георгиос Хуляракис, който бе един от главните преговарящи при изготвянето на подписаното на 13 юли споразумение и финансов министър във временното служебно правителство.
Местата си от кабинета, който функционираше от януари до август 2015 година, запазват министърът на икономиката, развитието и туризма Георгиос Статакис и външният министър Никос Кодзиас.

Лидерът на коалиционния партньор в правителството „Независими гърци“ Панос Каменос остава министър на отбраната. Вътрешен министър ще бъде Панайотис Курублис, който преди бе министър на здравеопазването. Йоанис Музалас остава министър на миграционната политика.

Новият кабинет съдържа 16 министри и 30 заместник-министри и държавни секретари. В правителството има общо седем жени.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.