Новият ВСС встъпва в длъжност

Тържествена церемония по встъпването в длъжност на новия Висш съдебен съвет ще се състои днес от 12.30 ч. в зала „Тържествена” на Съдебната палата, съобщиха от Министерството на правосъдието.
Министърът на правосъдието Диана Ковачева, която е председателстващ Висшия съдебен съвет, ще ръководи церемонията.
На встъпването в длъжност на новия ВСС ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус у нас. 
ВСС се състои от 25 членове, трима от тях са в него по право – главният прокурор, председателите на ВКС и ВАС. Единадесет от членовете на съвета се избират от Народното събрание, а останалите единадесет – от органите на съдебната власт.
Миналата седмица ВСС избра всички свои 22 членове. Наблюдаващите процеса на избор, който продължи около две седмица, се обединиха около мнението, че те бяха избрани при прозрачна процедура и ясни правила. Тепърва обаче ще стане ясно дали изборът е на най-достойните кандидати и предупредиха, че прозрачен избор не е 100% гаранция за най-достойния избор.
Всъщност, най-много съмнения имаше върху избора, който трябваше да направят народните представители. Много преди да бъдат избрани се прокраднаха съмнения за предварителна договореност между партиите в парламента и затова, че 11-те техни представители ще бъдат избрани по системата 5:2:2:1:1 (без Синята коалиция). В крайна сметка, въпреки че и преди и след самия избор, партиите отрекоха договорености, депутатите избраха на първи тур точно 11 кадровици от 17 номинации. При това дори бе спазено коментираното по-рано разделение. Така в новия ВСС влязоха петима кандидати, предложени 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.