Новият управител на БНБ е с по-голяма заплата от стария

Оказа се, че скандалният (най-малкото заради скандала с КТБ, но също и заради отказа да поема отговорност) бивш гуверньор на БНБ Иван Искров е взимал по-малко брутно възнаграждение, отколкото получава неотдавна избраният нов управител на Централната банка Димитър Радев. С така наречените “бонуси” Радев ще се подписва за сума с близо 25% по-голяма от това, което е прибирал Иван Искров, поне през последната една година от присъствието си в БНБ.

Какво показват оповестените числа – едните в аванс (при избирането на Димитър Радев от Народното събрание), а другите – появили се след едногодишно увъртане, шикалкавене, позоваване на параграфи и алинеи, както и прекланяне пред светостта на личните данни.

На 30 юли 2015 година Управителният съвет на БНБ си определи заплатите, които ще получава.

Управителят на БНБ Димитър Радев ще взима 15 368 лева месечна заплата, а подуправителите Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова ще получават по 13 173 лева. По 4 391 лева са определени за другите членове на Управителния съвет.

В решението е обяснена и методиката, по която са сметнати заплатите: Обвързване на възнагражденията на членовете на Управителния съвет със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България, както следва: 70% за управителя на БНБ; 60% за подуправителите и 20% за другите членове на Управителния съвет.

С премиите обаче общата заплата на управителя и подуправителите на БНБ може да достига 21 954 лева, става ясно от друг параграф в решението: “Въвежда се лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

Отменят се възнагражденията за участие в заседанията на Управителния съвет за управителя и подуправителите.

А сега да се върнем към парите, които е получавал Иван Искров.

Брутното месечно възнаграждение на бившия директор на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров за периода юли 2014 г. – юни 2015 г. е било в размер на 16 546.05 лева. Това обяви БНБ в петък с уточнението, че тази сума включва всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци.

Подуправителите на Централната банка Калин Христов и Димитър Костов са получавали по по 14 983.21 лева месечно.

В съобщението на БНБ се уточнява, че тези възнаграждения се оповестяват след изразеното желание и декларирано съгласие за разкриване на информация по Закона за защита на личните данни от тримата банкери – Иван Искров, Калин Христов и Димитър Костов.

Вероятно е излишно да се напомня, но заплатата на предишния управител на БНБ Иван Искров беше сред най-дълбоко пазените тайни в държавата. Говореше се – не на улицата, а в парламента – за суми от порядъка на 45 000 лева месечно. Само преди ден депутатът от РБ Мартин Димитров обяви, че през 2014 година за заплати и бонуси на ръководството на БНБ са дадени 997 000 лева и за пореден път заяви, че опитите му да научи заплатата на Иван Искров навсякъде удрят на камък, независимо от подаденото искане по Закона за достъп до информация до БНБ, Сметната палата, КЗК и т.н.

Буквално часове след телевизионната изява на Мартин Димитров от БНБ огласиха вече цитираните данни за заплатата на Иван Искров.

Вече констатирахме очевидното – Димитър Радев получава повече от предшественика си Иван Искров. Остава да припомним, че средната заплата на шефовете на всичките 22 банки у нас е 21 954 лв, като в тази сума не влизат премиите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.