Новият шеф на СГС ще настоява за наказания на съдии със забавени дела

Новият председател на Софийския градски съд /СГС/ Калоян Топалов ще сезира Висшия съдебен съвет /ВСС/, за да потърси дисциплинарна отговорност за съдиите със забавени дела, ако до края на месец юли те не наваксат просрочията. Пред БНР Тодоров съобщи, че съдиите със забавени дела са имали среща с временното ръководство на съда. По думите му, в СГС има съдии с неизписани 150-200 дела.
Новият шеф на СГС добави, че на 90% е готов и с избора на екип, с който иска да работи и още другата седмица ще внесе във ВСС предложенията за заместник-председатели.

На въпрос за “гнилите ябълки” в градския съд, Топалов каза, че такива има навсякъде, но са изключения.

“Време е да се спре с разделението в съда. Смятам да включа в екипа си хора, които са приели тази работа за кауза”, обясни Топалов. На въпрос дали е участвал в подписките, които съпътстваха скандалите с предишното ръководство на съда, той каза, че не е бил в съда тогава и не се е подписвал.

Относно проблемите със случайното разпределение на делата Топалов каза, че IT специалистите на съда са започнали преинсталация на целия софтуер, за да бъде защитен максимално от външни влияния, но всъщност имало и голям проблем с хардуера (компютри, сървъри, периферия), “при един срив ще се върнем 30 години назад и всичко ще е на хартия”. След което Калоян Топалов обяви, че на СГС е необходимо целево финансиране за нов хардуер.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.