Новият шеф на СГС: Аз не се поддавам на натиск

“Моята репутация е, че не се поддавам на натиск. Това е добра новина за системата като цяло, защото нещата ще могат да се случват по нормален начин”. Това каза новият председател на Софийски градски съд Калоян Топалов в предаването „Тази сутрин” по bTV. Попитан дали се страхува от външен натиск, Топалов каза, че не се е замислял, а после припомни поговорката, че който се страхува от мечки, не ходи в гората. Топалов допълни още, че не би приел поста в СГС, ако “заплахи са неща, които могат да ме спрат”.

В коментар на случая със съдията от СГС Румяна Ченалова, заради която френският посланик заяви, че в българската съдебна система има гнили ябълки, Топалов заяви, че не я познава лично, но според него при такива случаи ръководството на съда трябва да потърси отговорност, а „контролът става много просто – с контакт и искане на доклади, въпрос на организация е”.

„Преди всичко е въпрос на среда, в която виреят гнилите ябълки, когато тя бъде изключена – те ще изчезнат”, поясни новият председател на СГС. На въпрос дали се упражнява външен натиск върху СГС, Топалов отговори: „За това говорим за гнили ябълки. Този процес е осъществяван върху тези хора”.

„Да, до този момент има съмнение дали случайно се разпределят делата”, каза Топалов. По думите му външни компютърни фирми, които се занимават с поддръжката на СГС, са имали неограничен достъп до системата, включително и до персоналните компютри на съдиите. „Трудно е да се каже кой е позволил този достъп”, подчерта той. Според Топалов е имало рискове от злоупотреби, защото дори в момента някои компютри „излъчват навън”. В тази връзка новият председател на СГС обяви, че първата му цел е да осигури сигурност на системата.

„За мое нещастие ще трябва да направя първо много неща в различни насоки. На първо място е сигурността на системата, после провеждане на политика по отношение проверка на натовареността на отделните съдии, както и сериозна проверка на администрацията”, поясни Топалов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.