Новият шеф на ДКЕВР ще променя методиката, по която се образува цената на тока

Промяната в методиката, по която се образува цената на тока, ще е основният приоритет на новия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Юлиана Иванова, предаде БНР. Юлиана Иванова ще съобщи останалите си приоритети на по-късен етап, когато навлезе в материята, което се надява да стане до около седмица. Тя обясни, че енергетиката не е нещо ново за нея, но регулаторът е и затова все още чувства, че плува в несвои води. Новият председател на ДКЕВР обеща, че ще провери членовете на комисията за конфликт на интереси и обеща, че ако има такъв, той ще бъде оповестен.
По повод предстоящите проверки на електроразпределителните дружества, тя обясни лаконично, че има нужда от време, в което да се запознае с договорите с компаниите.
Според нея – досегашните председатели на регулатора са осъществявали строг контрол върху дружествата, което като политика смята да продължи.
На въпрос – защо се стигна до кризисната ситуация с януарските сметки за ток, тя посочи като причина дългия период на отчитане.
Последната ми сметка е 180 лв. при положение, че се отоплявам с парно, а предпоследната – 150 лв. Смятам, че по принцип сметката ми е завишена, обясни още новият председател на енергийния регулатор.
Юлиана Иванова обясни, че с премиера Бойко Борисов се познават от преговорите с RWE за АЕЦ „Белене”. Когато ми беше предложено да стана председател на регулатора, се изненадах, но реших да приема това предизвикателство, въпреки че знам, че то е най-тежкото в момента в държавата, каза още Иванова. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.