Новият премиер поиска седмица-две толеранс

Оставям ви България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих, каза днес Марин Райков на церемонията по предаване на властта на Пламен Орешарски. Служебното правителство, назначено на 13 март от президента Плевнелиев, предаде властта на избрания днес от 120 депутати кабинет с мандата на "Коалиция за България". Райков подчерта, че за два месеца и половина бюджетният дефицит е намалял с 446 милиона лева, а фискалният резерв е бил увеличен с 1,534 млн. лв. "Първият атестат за държавничество е отказ от реваншизъм и отказ от постоянни революции. Ако България има нужда от една революция днес, тя е да преустановим практиките на перманентните революции. Желая ви да ползвате израза на една по-голяма обществена толерантност, един по-голям кредит на доверие от този, който имах аз от първия ден на управлението, каза Марин Райков. Служебният премиер Марин Райков благодари на всички хора от своя екип. Хора, с някои от тях имах възможност да се запозная, да им благодаря за безсънните нощи, за искреното им усилие да се постигне нещо в нелек момент, когато хората бяха на улицата, каза Райков. И добави: "Едно пожелание е свързано с необходимостта от минимална приемственост. И в областта на външната политика. Вярвам, че няма да останете безчувствен към този мой призив. Сигурен съм, че ще оправдаете очакванията. Желая ви да постигнете максимален консенсус по основните приоритети. Желая ви на добър път!" "В период на криза, всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще", заяви новият премиер Орешарски. "Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество", предпазливо се застрахова той. Орешарски благодари на Марин Райков за коректния тон, в който са протекли няколкото му срещи с него. "Благодаря му за усилията да ме запознае макар и в резюме, с открити въпроси, които стоят буквално в следващите дни. През последните седмици мои приятели ми задаваха въпроса – какъв трябва да бъде човек, че да поиска да е премиер в тази ситуация. Нямам най-точния отговор и в този момент. Аз и моите колеги ще направим всичко възможно да се ръководим от интересите на хората, ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да съобщим още по-добри числа от тези, които чухме преди малко", заяви Орешарски. Добави, че ще бъдат открити за медиите. "Ще гледаме на тях като на трансмисията за уведомяване на обществото за всичко важно, което се случва", отбеляза министър-председателят. Орешарски поиска седмица – две толеранс. И обеща: "След това ще помоля всички министри да направят пресконференции и да уведомят обществеността за действията, които ще предприемат. Задачата не е лека, важно е да се усети обръщане на тенденциите".

"Сигурно няма да успеем да станем богати и проспериращи, но задачата, която трябва да стои като минимум, е в края на мандата всички български граждани да имат много повече надежди и по-голяма увереност, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят и за благоденствието на цялото общество".  Това заяви новият премиер Пламен Орешарски по време на церемонията по встъпването в длъжност на новия кабинет. Орешарски заяви, че много често приятелите му са го питали какъв човек трябва да си, за да станеш премиер в тази ситуация.   В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, а както се казва – да става каквото ще", каза Орешарски.

„Аз и моите колеги от Министерски съвет ще направим всичко възможно да се ръководим от интересите на хората и ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да си съобщим още по-добри числа", добави новият министър-председател.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.