Новият Изборен кодекс остави ЦИК без председател и говорител

ЦИК изтегли номерата на бюлетините

На извънредно заседание на ЦИК, проведено в късния следобед вчера, оставки са подали председателят на комисията Красимира Медарова, говорителят – Бисер Троянов и един от членовете – Валентин Бойкинов.

По информация на Mediapool, потвърдена от членове на ЦИК, молбите им за напускане са одобрени. Новият изборен закон не допуска съдии да са членове на ЦИК, а именно такъв е случаят с тримата напуснали. Тяхната несъвместимост бе уредена с промени в Закона за съдебната власт, които влязоха в сила на 5 март заедно с Изборния кодекс. Именно поради тази причина оставките бяха неизбежни, макар изискванията в кодекса, забраняващи съдии да са членове на ЦИК, да бяха поставени за следващата избирателна комисия.

Красимира Медарова, Бисер Троянов и Валентин Бойкинов бяха членове на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Медарова е апелативен съдия, Троянов е върховен съдия, а Валентин Бойкинов е магистрат в Софийски градски съд, припомня Mediapool.

До назначаването на нов състав на Централната избирателна комисия заседанията на настоящата ще бъдат водени от Румяна Сидерова, която е от квотата на БСП.

По този начин ЦИК е с четирима членове по-малко, тъй като преди да се стигне до последните три оставки, Сабрие Сапунджиева от квотата на ДПС напусна, за да стане заместник-министър на правосъдието.

На страницата на ЦИК вИнтернет днес до 12 часа не бе качена информация за резултатите от вчерашното извънредно заседание и подадените оставки.

Електронното издание на „Стандарт” информира, че в парламента депутати от  управляващото мнозинство неофициално са коментирали като евентуални кандидатури за председател на ЦИК бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева и Ивилина Алексиева – изпълнителен директор на Института за модерна политика. Припомня се, че проф. Емилия Друмева е председател на Гражданския борд за прозрачни и свободни избори и оглави Обществения съвет към временната парламентарна комисия за обсъждане и приемане на нов изборен закон.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.