Новият БОРКОР ще проверява и ректори на ВУЗ

Обучават децата що е тероризъм и бежанец

 

Новият проектозакон борба с корупцията, приет от Министерския съвет, ръзширява кръга от лица, които ще бъдат обект на проверка, стана ясно от гостуването на вицепремиера Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ. Сред новите категории, които ще са обект на проверки са общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на болници, ръководителите на управляващите органи и междинните звена по програми, финансирани със средства от ЕС, служителите в централната и териториалната администрация, на които са делегирани функции по вземане на решения във връзка с процедурите по възлагане на обществени поръчки. Задълбочените проверки ще започват при установено несъответствие между декларираните доходи и реално притежаваното имущество в размер на 20 000 лева. По думите на Кунева, когато има несъответсвие между това, което придобиваш и това, което декларираш, ще ставаш обект на проверка. Вицепремиерът обясни, че Антикорупционното бюро ще получи възможност да иска от съда разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, а освен това ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър.

Бюрото за борба с корупцията ще може да приема и анонимни сигнали, ако те са подкрепени с доказателства, поясни Кунева, която е смятана за автор на този законопроект, който в предишен негов вариант бе отхвърлен от депутатите. Тогава имаше много критики именно срещу идеята да се работи и по анонимни сигнали.

Ръководството на Националното бюро ще трябва да отчита дейността си на всеки три месеца в интернет, както и да представя годишен доклад в Народното събрание. Инспекторите, които ще извършват оперативната дейност по проверките на висшите чиновници също ще преминават през тест за почтеност. Дейността на бюрото ще се проверява ежегодно от независим външен одитор, информира Меглена Кунева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.