Новите санкции на ЕС срещу Русия ще действат от петък

Новите, по-тежки санкции на ЕС срещу Русия заради Украйна бяха одобрени и ще влязат в сила в петък, 12 септември. Конкретните санкции и засегнатите компании и лица все още не са огласени, но според информирани източници част от мерките ще ударят руски държавни петролни и газови компании, както и банки.

Вече бе обявено, че САЩ ще последват санкциите на ЕС със сходни мерки, в това число и забраната на износа на американско оборудване за специални проучвателни дейности в петролния и газовия сектор.

САЩ и ЕС са на път да спрат операции за милиарди долари за разработване на петролни находища в Русия, извършвани от най-големите енергийни компании в света, в това число Ексънмобайл и Бритиш петролиъм, предаде Ройтерс

Наказателните мерки обаче може да бъдат отменени поетапно в зависимост от развитието на ситуацията в Източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, позовайки се на европейски дипломатически източник.

Преди дни агенцията цитира премиера на Русия Медведев и висши представители на руското държавно управление, според които Русия ще отговори подобаващо, ако новите санкции на ЕС влязат в сила, вкл. и затваряйки въздушното си пространство за полети на западни авиокомпании.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.