Новите правила за кредитите ще влязат в сила до месец

Новите правила за кредитите ще влязат в сила до един месец за хората, които тепърва ще теглят кредити. Няма да важат за стари кредити, каза по БНТ депутатът Румен Гечев от Коалиция за България. Той коментира, че гласуваният таван от 50 % лихва в новия Закон за потребителските кредити ще остане най-вероятно и подчерта, че той касае само бързите кредити.
Това решение за таваните на лихвите е срещу тези, които перат пари и тези, които искат да работят извън закона, допълни още Гечев. Депутатът бе категоричен, че трябват мерки, регулиращи таксите при бързите кредити, както и такива, регулиращи произхода на капитала и лицензирането, необходимо е и включването на БНБ в този процес.
Гечев коментира и таксите за обслужване на кредити и открои, че при лихва 4% тя става 10 или 15 %, ако банката поиска на кредит 300 лева 50-100 лв. за обслужване.
Таванът от 50 % е таванът на цялостното оскъпяване, опонира на Румен Гечев кредитният консултант Тихомир Тошев, като се позова на текст от закона, изтекъл в медиите. Т.е. всички лихви и такси не трябва да надхвърлят такова оскъпяване. Това няма да позволи да се заобикаля закона, според Тошев.
Друга приета промяна в Закона за потребителските кредити е, че банките няма да могат сами да формират лихвите, те ще се формират на пазарен принцип, банките ще могат да формират само фиксираната част на лихвите.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.